2018:

Obs:

For en del år siden ble jeg alvorlig syk, og det er det denne bloggen har handlet om - leukemien og meg. Jeg ble friskmeldt i 2015, og på tross av flere senskader som preger meg og livet mitt, har jeg det heldigvis (mest) fint i dag :)

Bloggen min blir liggende her, både for min egen del, og kanskje for din? Er det noe du lurer på, eller bare vil si hei, kontakt meg gjerne på mail:

marensofie86@hotmail.com


torsdag 30. desember 2010

Kjøss meg i ræva 2010!

I romjula har formen vært litt hanglende. Jeg har blitt så innmari forkjøla, og er helt potte tett. Det er igrunn helt greit nok, for det er så jævla normalt. Tror ikke jeg "bare" har vært forkjøla på evigheter. Antakeligvis kommer det til å henge i en god stund da (har allerede holdt på i et par-tre uker), det er liksom det kjipe med forkjølelse når kroppen er så svekka fra før. Ellers har jeg også hatt litt plager med magen, men jeg har funnet ut at det er en sånn typisk følge av jula; litt for mye av alt jeg ikke spiser til vanlig.

Uansett, som følge av formen, har jeg tilbrakt endel tid foran TV'n, og her om dagen så jeg et program (tror jaggu det var Oprah) som handlet om avhengighet. Det var snakk om å være avhengig av reseptbelagte smertestillende legemidler, og jeg må si jeg gjorde en litt skremmende "oppdagelse" når det gjelder meg selv.

Da jeg lå inne på riksen, i flere omganger, fikk jeg store doser med morfin via smertepumpe som jeg styrte selv. På slutten av oppholdet var det mye det å "komme av pumpa" som gjorde at det tok så lang tid å få komme hjem, jeg sleit med abstinenser, og det er faktisk ofte mye verre enn selve smerten man får morfinen for i utgangspunktet.

I ukene etter at jeg kom hjem drømte jeg meg tilbake til riksen, for der var pumpa mi. Hjemme var det "bare" morfinpillene, ikke intravenøst. Om natten kunne jeg våkne av at jeg selv snakka om at "pumpa står i mellomgangen" (det var der den ble plassert de første dagene etter at jeg ble koblet av), jeg ville så gjerne bare kunne trykke på knappen som ga meg en liten dose, en liten rus, en liten ferd fra virkeligheten.

Ettersom ukene ble til måneder, klarte jeg også å kutte ut morfinen hjemme. Egentlig gikk det ganske kjapt, for jeg skulle få "trappe ned meg selv" (styre det selv, fordi sist jeg lå inne med morfinpumpe sleit jeg med helt grusomme abstinenser. Det lå friskt i minnet), med mindre og mindre doser. Jeg kutta det litt for raskt, men kom meg "av" rimelig fort.

"Oppdagelsen" jeg gjorde, var at jeg tok meg selv i å kunne lure på om jeg skulle gå å ta meg et par piller, bare for følelsen! Jeg hadde ingen nevneverdige smerter, det ville bare vært for å kunne kjenne litt på virkelighetsflukten og likegyldighetsfølelsen.
Jeg gjorde det selvfølgelig ikke (eller, det er egentlig ingen selvfølge, for det er mange-mange som sliter med avhengighet av reseptbelagte legemidler som følge av sykdom, ulykker o.l.), men det at jeg kan bli så frista av tanken er ganske..ja, skremmende. Det er nå noen måneder siden jeg har vært nødt til å ta morfin mot smertene, så bare det at kroppen reagerer (og det positivt!?) på å høre om det på TV'n så lenge etterpå, det er ganske tankevekkende.

Påfølgende natt våkna jeg av at jeg leita etter "trykkeknappen" jeg hadde på pumpa, bare fordi jeg "måtte ha en støyt". Lettere forvirra forstod jeg at jeg var hjemme i senga mi, smertefri..

..pumpa står heldigvis i mellomgangen på riksen.

Ellers..! Jeg har hatt en koselig julefeiring hos søstern, med tantebarn og hele pakka. Ribbe, medister og søtsaker er fortært, gaver er åpnet og jeg har kost meg stort! Nå lader jeg opp til min halvtårskontroll den 6. januar. Da blir det tatt ny beinmargsprøve, og jeg får vite hvordan den nye margen klarer seg. Det er spennende, og jeg merker at det faktisk preger hue mer enn jeg trodde det skulle.

I morgen er årets siste dag, og måtte det gjerne slettes fra min hukommelse for evig tid! For min del har 2010 oppført seg som et pøbelår uten like, og jeg synes ikke det fortjener å minnes i det hele tatt!

Jeg takker ikke for det gamle (selvom jeg er veldig takknemlig for alt dere har gjort for meg i året som har gått), men ønsker dere alle i steden et fantastisk godt nytt år. Mange ønsker om at hver dag er så god som den kan bli for akkurat deg.

Mamma pleier å si at jeg skal smile til meg selv i speilet, kanskje det er det eneste forsettet vi burde ha for 2011?

34 kommentarer:

 1. Så hyggelig med en oppdatering. Er glad for å høre at går fremover. Jeg ønsker deg er godt nytt år! Du fortjener alt det beste.

  SvarSlett
 2. Kjekt me oppdatering Maren-Sofie:) Eg skjønna etter å ha fulgt bloggen din i 1 år at 2010 ikkje har vert eit supert år for deg, men tenk på korleis da har gått...da har jo gått riktig vei, og du har kjempa så masse for å være dar du er no, så gje deg sjølv masse skryt for alt du har gjort i 2010. Eg ønske deg alt godt, og håpe 2011 blir eit år dar du kan få leva livet ditt akkurat som DU vil, kos deg masse, da blir eit nydelegt år;)

  SvarSlett
 3. Håper 2011 blir ditt år. Håper du blir friskmeldt og får leve det livet du ønsker å leve. Et liv uten frykt, sykdom og smerte. Det håper jeg vi alle får. :-) Lykke til med alt! Hilsen fra ny leser.

  SvarSlett
 4. Så koselig å se att det går bedre med deg :)
  Godt Nyttår, å masse lykke til :)

  SvarSlett
 5. Hei
  Hyggelig og høre fra deg igjen. Det er bare en ting jeg virkelig ønsker for deg og det er ET VELDIG GODT NYTT ÅR. Håper inderlig at 2011 skal bli et flott år for deg. Nyttårsklkem fra Birgitte

  SvarSlett
 6. Så fint med en oppdatering.
  Ekstra fint er det å høre at du har det bedre enn på lenge, og at du har hatt ei fin julehelg sammen med dine.
  Ønsker deg alt godt i 2011, håper tingene går sakte men sikkert fremover. Og at tingene blir litt bedre for hver dag. Stå på videre, det er det som gjør at du er der du er idag.
  Du fortjener alt det beste !!!!
  Hilsen Wenche

  SvarSlett
 7. Godt nyttår til deg, måtte det nye året bli.....normalt! :)

  Klem fra ei Trondheim.

  SvarSlett
 8. Så veldig godt å høre fra deg, fulgt bloggen din i lang tid og må si du er ei tøff jente:-)
  Helt sikker på at 2011 blir veldig bra for deg, godt nytt år til deg og dine.

  SvarSlett
 9. Kjære Maren-Sofie!
  Ønsker deg inderlig et godt og friskt NYTT ÅR!
  Godt å høre at du har hatt en fin jul!
  Vennlig hilsen Britt E.

  SvarSlett
 10. Så kjekk lesing ...at du er bedre det gjør godt og lese.
  Vil ønske deg et godt nyttår med en myeeeeeeeeeeeeeee bedre helse enn den som du har hatt i 2010 det har vært et pyton år for deg og dine...men nå !! maren du er på rett vei. klem fra ukjent dame w

  SvarSlett
 11. Så kjedelig at du skal slite med en forkjølelse nå når det virkelig begynner å gå fremover med deg, men heldigvis er det "bare en forkjølelse" denne gangen :O)
  Skal krysse fingrene for at alt går bra på halvtårs kontrollen din, og at du får et fantastisk 2011!
  Når det gjelder året 2010 så er vi flere som gjerne skulle strøket det året i fra hukommelsen, men du får se tilbake på det som en lærerik- og sterk opplevelse.
  Du har virkelig kjempet, og vist deg som er utrolig sterk jente! Det må du huske på å være stolt av! Herregud jeg er jo stolt av deg, og jeg kjenner deg ikke engang ;o)
  Ønsker deg virkelig alt det beste i året som kommer. 2011 SKAL blir ditt år!!
  Takk for sterke, ærlige og flotte blogg innlegg i 2010.
  Godt nytt år :o)
  "Rimi"-Stine

  SvarSlett
 12. GODT NYTT ÅR MAREN SOFIE MÅTTE 2011 BLI ET SKIKKELIG FINT ÅR FOR DEG DER DU KAN GJØRE ALT DU HAR LYST TIL UTEN SMERTER OG VONDTER.GODT AT DU KLARTE OG BLI KVITT MORFINEN STORT AV DEG.GODT NYTT ÅR MAREN SOFIE.

  SvarSlett
 13. For ei oppegående og intellegent jente du er !!!!! Jeg tar av meg hatten !
  Har fulgt bloggen din i mange måneder,- og jeg må bare si : DU ER EN ENER !
  Jeg har svært god kjennskap til hva du snakker om, da jeg har vært i samme situasjon som din mamma.
  Altså med kreftsyk datter !
  Når du får igjen styrken din i kropp og sjel,- sitter du på så mye kunnskap,- som du ,om du ønsker,- lett kunne leve av å holde foredrag.
  Du ville også kunne egnet deg godt som Psykolog.-Verden ligger åpen for ei med så mye livserfaring. Du er også utrolig flink til å formulere,-og få den på papiret ! -
  Tenk om verden hadde sett flere av din kaliber !!!!! - Stå På !!!
  Men,- det er lov å hvile seg først,- ta et skritt av gangen.
  En annen ting ,-vi venter stadig på oppdateringer av bloggen. Men,- ikke føl på det,- det er mulig det er lurt av deg å distansere deg bort i fra kreften akkurat nå !
  Og akkurat det,- det skjønner nok alle.
  HA ET FANTASTISK NYTT ÅR !!!!!!

  Hilsen mamma fra Drammen

  SvarSlett
 14. Riktig godt nytt år, Maren Sofie!
  Klem fra Mona

  SvarSlett
 15. Ønsker deg og dine et godt nytt år, må 2011 bli "ditt" år

  SvarSlett
 16. Kjære, ærlige Maren Sofie, godt nyttår til deg og dine. Jeg kan ikke spå i fremtiden, men magefølelsen sier at 2011 blir et mye bedre år for deg. Lykke til videre!

  Klem fra "tante" Liv

  SvarSlett
 17. Kjære deg!!
  Godt å høre fra en særdeles oppegående person!!Du er oppe og går,hører jeg!;)
  2010 kan du bare drite i,-det er flere år å ta av!Og du er på rett vei,jenta mi!
  Ha et supert nytt år!

  Nyttårsklem fra Trondheim!!

  SvarSlett
 18. Du er ei gladjente!! god humor. Stå på maren sofie. Godt nytt år og må du få et godt år!Klem fra meg, Marit

  SvarSlett
 19. Ååh, du skriver så godt og får virkelig sagt det. Jeg ønsker deg et velsignet nytt år! Ja, det er nok lurt å ikke ha flere nyttårsforsetter enn akkurat det, å smile til seg selv. Det ble nå mitt første (og eneste) forsett :))

  SvarSlett
 20. Godt nytt år til deg Maren Sofie, kjenner godt til de problemene du beskriver og det står respekt av at du var så "hard" med deg selv i nedtrappings tiden. Du har kjempet med mye jøvlig det siste året som ingen kan forstå med mindre de har vært oppe i det selv, eller står oppe i det hver dag.Det er heldigvis en verden som relativt få får kjenskap til, men som rammer hardt når man må inn i den. Det er godt å vite at det går bra for noen heldige, man trenger det når man vet at det ikke alltid er en selvfølge. Ønsker deg lykke til videre i kampen tilbake til normalen, og tillykke med en "vanlig" infeksjon.....
  klem fra ........

  SvarSlett
 21. Ønsker deg alt, alt godt som mulig er for det nye året, Maren-Sofie!

  SvarSlett
 22. Godt nytt år til deg og din familie også! Fint med oppdatering. Beundrer motet ditt, og gleden, livslysten og styrken din, fysisk og psykisk. Ha et riktig godt 2011!

  SvarSlett
 23. Riktig Stor nyttårs klem til deg :-)
  Milly

  SvarSlett
 24. Håper 2011 blir et bra år for deg Maren-Sofie, og jeg håper alt går bra 6. Januar. Masse lykke til.
  Skal hilse masse fra de andre i huset, inkludert Lottapus :)
  Vi er alle glad i deg.
  Klem fra Maria

  SvarSlett
 25. Håper 2011 bare blir bedre og bedre for deg Maren Sofie!
  Å smile til seg selv i speilet var ingen dum idé. Det er det nok flere av oss som bør gjøre :)
  Klem Lene

  SvarSlett
 26. Hei Maren....

  Gode forkjølelser varer lenge..
  Det er ikke no tess å stå å henge
  og vente på at den skal gå over av seg selv.
  Synes det er fint jeg, at fokus nå har gått over på at det er ubehagelig å være forkjølet. Tenk deg det: ikke sjenke en tanke på at det kan være noe annet dritt...?? Kun en ekkel forkjølelse...
  Også finne det hostesaft, mye god hostesaft...., ja det finnes noen som ikke er så gode også, og det er vel dem som hjelper best, men prøv med en god en først....

  Godt du har kommet deg ut av morfinhungeren. Den kan henge godt i har jeg skjønt. Selv hadde jeg ikke pumpe mer en ei drøy uke, og jeg merket det godt jeg også, så jeg kan bare innbille meg hvor slitsomt det må ha vært for deg..

  Hva angår det som nå fyller hodet ditt, med spenningen om prøven i januar, så kan jeg trøste deg med at den samme følelsen vil være der på alle prøvene i flere år frammover.
  Også den fantastiske følelsen når legen forteller deg at de ikke finner noe galt, og at alt er i orden... Som jeg da pleier å si det: det gjør ikke noe det.. Det gjør ingen verdens ting..

  Og så vil jeg passe på å ønske deg og "moderen" og resten av familien, et riktig Godt Nytt År.
  Nå må dere kose dere skikkelig.
  Husk at dere har mye "kos" å ta igjen.

  Stor glad nyttårsklem

  ole jonny

  SvarSlett
 27. kjære Maren Sofie

  Jeg er så glad på dine vegne for at dette ser ut til å gå riktig vei! må si at jeg beundrer deg, og jeg unner deg det beste for fremtiden! jeg er så glad for at du har overlevd helvetet du har vært i, ogg håper nå at mamma Grete kan få et nytt og beskymringsfritt godt nytt år!
  Jeg bøyer meg i støvet for dere begge! Du har lært meg mye om livet, og det er jeg takknemmelig for!
  Carina

  SvarSlett
 28. Hei
  Men 2011 skal bli et flott, supert år for deg. Det skal det bare.

  KAri

  SvarSlett
 29. Hei Maren-Sofie

  Så godt å høre fra deg!
  Uff ja, 2010 har ikke vært et godt år for deg, selv om vi hadde det koselig på Montebello i mars...
  Ønsker SÅ at 2011 skal bli et år hvor ting bare blir bedre og bedre.
  At du kan leve som du ønsker uten sykdom og plager.Kose deg :)
  Ønsker all mulig lykke til den 6.jan!!
  Du fortjener bare det beste nå!
  Du er ei kjempejente på alle måter og jeg vil ønske deg et KJEMPEGODT NYTTÅR Maren-Sofie!!
  Hilser også til din familie.

  Klem fra Montebello marit

  SvarSlett
 30. Godt nyttår!

  Og lykke til =)

  SvarSlett
 31. Forresten... så syntes jeg ikke det var pent av deg å skrive "kjøss meg i ræva 2010" som over skrift....??
  Joda, jeg skjønner at du kanskje ikke syntes det var et veldig behagelig år.. Mye smerte, gift og nedturer og annen dritt.
  Javel...??
  Til og med romjula vartet opp med en forkjølelse..
  Men som du selv skrev: en helt allminnelig normal forkjølelse..

  2010 var altså kanskje ikke så værst allikevel. Tenk en helt vanlig forkjølelse.. Trenger ikke noe cellegift for den...!!!

  Tenk at faktisk så var året 2010 det året du ble frisk. Etter å ha vært syk i så mange år.. 2007, 2008og 2009 var vel egentlig ikke så veldig mye bedre?? Og de årene ble du ikke frisk engang..

  Kanskje du skulle huske 2010 for hva det var. Det var faktisk, selv om året ikke akkurat føltes så behagelig, en brukbar start på resten av ditt liv. Et livsom jeg håper skal bli langt, og rikt på hyggelige opplevelser, godt vær, snill mygg, en trivelig mann og masse snørrunger for eksempel....

  Ha et fortsatt godt nytt år.. Et år som du ikke behøver å bli frisk av noe annet enn en forkjølelse..

  Stoooor klem
  ole jonny

  SvarSlett
 32. En flott historie

  En 82-årig, liten, velbalansert og stolt mann, fullt påkledd hver morgen kl. 08.00, med håret pent kjemmet og med perfekt barbering flyttet til et gamlehjem i dag.

  Hans 80 år gamle kone har nettopp gått bort og gjort det nødvendig for ham å flytte. Etter mange timers tålmodig venting møtte han meg med et smil da jeg kunne fortelle at rommet hans var klart. Mens han manøvrerte gåstolen sin mot heisen ga jeg ham en beskrivelse av det lille rommet, inkludert de nye gardinene som var blitt hengt opp i vinduet.

  'Det er nydelig, jeg liker det,' erklærte han, med en entusiasme som ligner en 8-åring som får se sine nye hundevalp.
  'Hr. Johansen, vent til du har sett rommet,' sa jeg.

  'Det har ingenting med saken å gjøre,' svarte han.'Lykke er noe du kan bestemme deg for i forveien. Om jeg liker rommet mitt eller ikke har ikke å gjøre med hvordan møblene er arrangert... det er hvordan jeg arrangerer mine tanker som teller. Jeg har allerede bestemt meg for å like det. Det er en beslutning jeg gjør hver morgen når jeg våkner:
  Jeg har et valg; Jeg kan bruke dagen i sengen og tenke over vanskelighetene jeg har med de delene av kroppen min som ikke lenger fungerer, eller komme meg ut av sengen og være takknemlig for de delene som funker. Hver dag er en gave, og så lenge jeg åpner mine øyne skal jeg fokusere på alle de lykkelige minnene jeg har lagret gjennom livet. Høy alder er som en bank-konto. Du kan heve goder fra det du har lagret. Takk for ditt bidrag som jeg kan fylle min konto med.. Jeg gjør massevis med innskudd fremdeles!'

  Husk disse enkle reglene for lykke;
  1. Fri ditt hjerte fra hat.
  2. Fri din tanke fra bekymringer.
  3. Lev enkelt.
  4. Gi mer.
  5. Forvent mindre.

  Send denne historien til 7 personer unntatt meg.

  Du vil motta et mirakel i morgen.
  Hei, STOPP! Hørte du hva jeg sa?
  Du VIL motta et mirakel i morgen. Så send det med en gang!


  Klem
  ole jonny

  SvarSlett
 33. Cathrine i Halden :)8. januar 2011 kl. 21:16

  Hei Marenvennen min <3

  Vil bare si her at jeg støtter deg 110% uansett hve det er, og skjønner hva du snakker om i dette siste innlegget ditt....eller det vil si, JEG skjønner det ikke på kroppen men har en mann som gjør det så..... Men er super glad for å høre at du er form og at alt er så bra som det kan være nå vennen min. Håper dette året, 2011, blir bare megabedre enn i fjor.
  Kjempeglad i deg Maren Sofie.
  '
  Mange klemmer fra Cathrine.
  Skal klemme fra Thor, Mathias og Christine <3

  SvarSlett
 34. Hei Mare SOfie..
  Jeg er veldig glad for at du er blitt så frisk og jeg ønsker deg og dine et friskt og godt nyttår..

  Hilsen Wenche :-))

  SvarSlett